Menu Close

A Facebook kisebb ökológiai lábnyommal fog működni

A Facebook kivesz több funkciót az alkalmazásaiból, hogy megfeleljen az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv paragrafusainak.

Legyen akármekkora befolyása egy multinak, de a jogszabályok rájuk is vonatkoznak. Az intézkedés kimondottan a Messenger és az Instagram alkalmazásokat érinti.

Facebook Európai Unio ökológiai lábnyom
A Facebook ökológiai lábnyoma hatalmas.

Az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv értelmében nem lesz elérhető a Facebook rendszerében:

  • szavazási lehetőség a Messenger chatszobáiban;
  • eltűnnek a szabadon választható barát nicknevek beállítási lehetőségei;
  • többféle fájltípus küldési lehetőségei megszűnnek.

Kevesebb funkció, kisebb ökológiai lábnyom?

Ha jobban belegondolunk ennek az intézkedésnek a hatására a felhasználók kevesebbet nyomkodják a telefonjukat, kevesebb energiát használnak el így a telefonjaikkal.

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a közösségi médiai hálózat működése milyen hatalmas ökológiai lábnyommal járó tevékenység – Szebenyi Péter, zöld marketing.

Mindezek mellett a Facebooknak a szerverhálózata is kevesebb terhelést kap, kevesebb energiával működik. Így nagy mértékben csökken a felhasználók és a közösségi média cég közös ökológiai lábnyoma.

Elvesztek örökre ezek a funkciók?

A jelenlegi jogszabályi módosítás miatt egy időre biztosan. A elvett funkciókról szóló hivatalos teljes lista még nem ismert. Egyenlőre minden olyan funkciót elvettek, ami beleütközhet a törvényi intézkedésbe. A jogszabályi vizsgálatok után némely funkció visszatérhet.

A Facebook rendszerét érintő intézkedés 2020. december 21-től lép életbe az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv törvénye szerint.

Ha hasonló zöld és környezetvédelmet érintő tartalom érdekel, akkor olvasd el a Zöld marketing blog cikkeit.

Az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvei elérhetőek az europa.eu oldalon.