Menu Close

Örökzöld energiaforrás a karácsonyfa | Veolia sajtóközlemény

Örökzöld energiaforrás a feleslegessé vált karácsonyfa – az ünnepek után a Veolia Energia Magyarország Zrt. erre hívja fel a figyelmet a sajtóközleményében.

Veolia a magyar energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője. A vállalatcsoport több mint 3000 alkalmazottja számtalan település, intézmény és iparvállalat számára nyújt szolgáltatásokat az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz, miközben víziközmű-és távfűtési üzletágai családok százezrei számára biztosítják az ivóvizet, és tízezrei számára a hőszolgáltatást.

A Zöld marketing blog hasábjain rendszeresen bemutatásra kerülnek a fenntarthatóságban, környezetvédelemben, vállalkozás zöldítésben jeleskedő cégek.

Veolia karácsonyfa energiaforrás
A karácsony után hulladékká váló fenyőfák kiváló energiaforrás a Veolia szerint is.

Veolia Energia Magyarország Zrt. sajtóközleménye

Folytatódik a korábbi évek hagyománya, a Pécsett és a környező településeken feleslegessé vált karácsonyfák zöld energiaforrásként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez.

A Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű Zrt. az idei évben is gondoskodik arról, hogy az utcákra került karácsonyfákat a lehető leghatékonyabb módon hasznosítsa újra a pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánjában, hozzájárulva több mint 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéssel való ellátásához. A vállalat szerint ez a gyakorlat országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.

A Pannon Hőerőmű Zrt. és a biomassza-tüzelés
A francia szakmai befektető, a Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonába kerülő erőmű 2013 óta Pécs energiatermelését a két biomassza-tüzelésű blokk látja el, így biztosítva a város 31 500 lakásának és további 480 közintézményének távfűtéshez szükséges hőenergiát – teljes egészében megújuló tüzelőanyagot felhasználva.

A fák begyűjtését a helyi közszolgáltató végzi január 6-tól január 31-ig, a pécsi hulladékudvarokban azonban még ezután is leadhatók a karácsonyfák. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy 40 tonna összegyűjtött fenyőhulladékra számít az erőmű.

A lakosoknak csupán annyi a teendője, hogy díszektől, füzérektől, szaloncukroktól, és égősoroktól mentesen helyezzék el a hulladékgyűjtő konténerek mellett a fákat, hogy az aprítási munka minél gördülékenyebb legyen. Ugyancsak lényeges, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított rögzítési megoldásokat is eltávolítsák kidobás előtt.

„A kidobásra ítélt fenyőfák energetikai hasznosítása a város lakóinak szempontjából a legjobb megoldás. A fenyők magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók, ezért a karácsonyfák hulladéklerakókban való elhelyezése kerülendő. Az erőműben mobil aprítógépek segítségével feldaraboljuk a fákat, majd a faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt, épp a magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítjük a fenyőt, amely végül az erőmű kazánjaiban hasznosul újra”

– tette hozzá Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítunk fel az ünnepi időszakban. Ez a mennyiség 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte.

Pécsi Hőerőmű épületkomplexuma.
Pécsi Hőerőmű épületkomplexuma. / Fotó: Wikipedia.org

A Pécsett begyűjtött néhány tízezer karácsonyfa csak egy kis szelete az országosan vásárolt mennyiségnek, azonban már ennyiből is jelentős mennyiségű értékes hő- és villamosenergia állítható elő. A Pannon Hőerőmű Zrt. karácsonyfa-hasznosítási akciója a körkörös gazdasági modell gyakorlati megvalósulása, egy példaértékű hagyomány, melyre a jövőben is számíthat a pécsi lakosság.

Forrás: veolia.hu

Karácsonyfa témáját érintő további ajánlott tartalmak: