Menu Close

TikTok SEO 2024: videó keresőoptimalizálás

TikTok SEO 2023-ban sem egy újszerű dolog. Kezdj hozzá minél előbb az organikus elérés növeléséért és a hosszú távú láthatóságért.

A SEO, avagy a keresőoptimalizáció egy univerzális eszköz, amit szinte minden olyan platformon, ami adatbázisra épül. Nincs ez másképpen a TikToknál sem, ahol a feltöltött videó nevétől, egészen a videó leírásáig a teljesség igényével optimalizálhatunk.

TikTok SEO lépései

Első és legfontosabb lépés a keresőoptimalizáció (SEO) logikájának a megértése.

Miről is szól maga a keresés optimalizálása?

Minél egyszerűbben, minél könnyebben és rövidebb idő alatt elérje a felhasználó, a potenciális ügyfél vagy vásárló a tartalmainkat, termékeinket. Ezt elsősorban edukatív, szakmai oldalak, illetve webshopok szoktál használni, de már a hírportálok is a nagyobb nézettség reményében jobban odafigyelnek a tartalmaik „seozott” publikálására.

TikTok Google Kereső
A TikTok videókat már a Google kereső is listázza.

Seozni lehet a Google, a keresőóriás által birtokolt Youtube-on, illetve a TikTokon is. Tegyük hozzá, hogy a Meta termékein is (Facebook, Instagram) van rá lehetőség, de főként a #hashtag-ek használatának köszönhetően.

Második lépésben és talán a legfontosabb végezzünk kulcsszókutatást, hogy keresett témakörökben, célirányosan készítsünk videós tartalmakat. Ez már körülbelül fél siker ahhoz, hogy a TikTok SEO elérje a célját.

Mutatok is egy példát a Szebenyi Péter TikTok csatornámon, amin jelenleg 110.000 -en követnek.

Na, igen, közben fel is tűnhetett neked is, hogy ez egy Youtube Shorts videó, amit szintén lehet keresőoptimalizálni. Viszont azért került ez ide, mivel a TikTok „beágyazott” videói rontják a cikk elérését, lassítják a betöltést. Emiatt érdemesebb Youtube Shortsról beágyazni videókat.

Harmadik lépés a videó elkészítése, aminek a hangalapú szövegezésébe érdemes beleszőni a kívánt kulcsszavakat. Emellett a videó kézi feliratozása is előnnyel járat, hiszen egy újabb kulcsszómegjelenést ad az összképhez. Az algoritmus, illetve a TikTok applikáció érzékeli, értelmezi, külön rétegként kezeli a kézzel feliratozott videókat.

Negyedik lépésként a feltöltéskor érdemes – mint a Youtube-on is – a videó fájt a megadott kulcsszóval elnevezni. Ez nem egy 100%-os tipp, de hosszú távon beválhat.

Ötödik tipp, hogy minden esetben a videóleírásában szerepeljen a kulcsszó, egyszerű szövegként és #hashtag formájában is.

TikTok SEO, megéri?

Én mindenképpen azt tudom mondani, hogy igen. Érdemes vele foglalkozni és élvezni a hosszú távú előnyeit, mivel adott felkapott témák időszakosan vagy állandó jelleggel hozhatják a nézettséget, elérést.

További tippekért keress meg a TikTok tanácsadás menüpontra kattintva.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mi az a TikTok SEO?

A videós platform keresőoptimalizációja, amivel hosszú távon nézettséget tudunk szerezni.

Ingyenes a keresőoptimalizálás?

Igen, ha magad végzed és értesz hozzá. Ha nem értesz hozzá keress meg!