Menü Bezárás

Zöldre mosás ellen a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) zöldre mosás ellen “zöld marketing” tájékoztatót adott ki, melyben a vállalkozásokat támogatja a környezetbarát jellegre és fenntarthatóságra vonatkozó, megfelelő reklámgyakorlat kialakításában.

Az utóbbi években tapasztalt vásárlási szokások környezettudatos irányba való megváltozása miatt egyre több vállalkozás fenntarthatónak nevezett termékek gyártására és/vagy működésre tért át, ami sok esetben köszönőviszonyban sincs a valósággal.

A most közzétett tájékoztatóanyag egy igazán hiánypótló és kiváló válasz a fogyasztókat kimondottan károsan érintő hamis zöld marketingre – Szebenyi Péter, zöld marketing.

A versenyhatóság tapasztalatai alapján ezért az utóbbi időben számos terméket, szolgáltatást népszerűsítenek „zöld állításokkal”, vagyis a vállalkozás működésének környezetbarát, fenntartható jellegére utaló reklámüzenetekkel.

Zöldre mosás
A zöldre mosás káros nem csak a környezetre, hanem a hitelességre is.

Zöldre mosás, avagy a Green washing

Ezen reklámok között egyre gyakoribb a már említett zöldre mosás, avagy nemzetközi szinten már ismert “Green washing” jelensége.

Ez egy olyan álszent marketing- vagy PR-stratégia alkalmazás, melynek keretén belül egy vállalkozás környezetbarátként, a környezetvédelemért felelősséget vállalóként tünteti fel magát, miközben ez nem mutatkozik meg működésében, vagy a termékére, szolgáltatására vonatkozó, ilyesfajta állítások nem igazolhatóak.

Álszent zöld hirdetések

A Gazdasági Versenyhivatal a zöld hirdetések hamisságáról szóló összefoglalójában már figyelmeztette a fogyasztókat az ilyen típusú, megtévesztő hirdetésekre, ezúttal pedig a vállalkozások számára tett közzé olyan tájékoztatót, amely segítséget nyújt számukra a kereskedelmi kommunikáció kialakításában az esetleges jogsértések elkerülése érdekében.

Fenntarthatóságot károsan érintő átverések

A GHV által összeállított tájékoztató összegzi, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a reklámtervezéskor.

Vajon tényleg lebomlik? Ez vajon bio? Újrahasznosított?

Különösmód kitér többek között egyes, jellemző zöld állítások alátámasztásának követelményeire, illetve a tanúsító címkék alkalmazásának kereteire.

Gazdasági Versenyhivatal és a fogyasztók edukációja

A hatóság célja a tájékoztató közzétételével a vállalkozások tisztességes versenyének minél hatékonyabb támogatása, egyúttal a fogyasztók tudatosságának növelése. További részletek a versenyhivatal honlapján: ghv.hu

Zöldre mosás ellen a legjobb megoldás a hitelesség

Környezetvédelmi szakemberként kiemelten fontosnak gondolom a hitelességet, ami a mai világunkban szinte megfizethetetlen. Így minden kis-és középvállalkozásnak, illetve nagyvállalatnak kötelessége törekedni a hitelességének a megőrzésére.

A Zöld marketing hitelességét csakis hiteles szakértők bevonásával lehet teljeskörűen végezni. Ezért indítottam el Zöld marketinggel foglalkozó vállalkozásomat, hogy segítséget nyújtsak a piaci szereplőknek a fenntarthatóság útjára lépésében.

A Zöld marketing blog hasábjain rendszeresen beszámolok a versenyhivatal e-témában közölt intézkedéseiről, illetve más cégek zöld áttöréseiről.